Thursday, July 7, 2011

DIAM !!

DIAM !! tak bererti aku kalah 
DIAM !! tak bereti aku lemah
DIAM !! tak bereti aku penankut
DIAM !! tak bereti aku seorang yang tidak mengambil berat
DIAM !! diam !! DIAM !! diam !!

okey - okey !!! ape yang sebenor nye saye nak cakap ni , bukan berkaitan dengan hidup @ mati , tak puas hati @ sebalik nye .. cume bekongsi ape itu DIAM !! bg pendapat saye .. 
bagi seorang perempuan seperti diri saye ini , saye lebih gemar berdiam diri daripada mengeluar kan kate - kate yang tidak sepatut nye .. bukan ape , seperti yang tertulis di atas , saye merasekan diam itu bukan lah satu masalah kepada saye @ sesiape saje yang akan mendiam kan diri beliau apabila dalam menghadapi masalah , b'fikir , di marahi , keliru , dan lain - lain . saye lebih senang mendiam kan diri daripada bercakap (sebab itu lah ramai yang tak perasaan akan kehadiran saye) . back too the story , saye akan mendiam kan diri apabila saye menghadapi bende - bende yang di nyatakan sebentar tadi ,. ade orang berkate , jika kita dalam keadaan marah , rungsing adalah lebih baik kite berdiam diri , daripada melepaskan kata -kata yang tidak sepatutnya di ucapkan @ di keluarkan .. ia bukan nya menyelesaikan masalah , tapi menambahkan lagi masalah yang sedia ada . ini kerana perasaan tidak puas hati pula akan timbul pada pihak sebelah bagi menegakkan keadilan diri beliau . adalah lebih baik anda mendiam kan diri anda dan mendengr segala yang di tutur kan kepada anda , bukan apa , jika pertelingkahan berterusan berlaku ,, sampai bile masalh anda akan selesai kan , bukan kah saya betul ?? 
diam bagi saya , bukan bererti saya lemah , kerana apabila saya mendiam kan diri , saya bukan sahaja mendengar apa yang disampaikan kepada saya oleh pihak sebelah , sebenar nyar di dalam otak sedang berfikir dan mencari kekutan @ idea bg menghadapi apa sahaja yang akan berlaku selepas itu .. jadi , jika anda mendiamkan diri , jangan biarkan otak anda kosong tanpa berbuat apa - apa . fikir kan apa yang patut anda lakukan .
apabila kite mendiam kan diri , bukan bermaksud saya takut kepada pihak lawan . tapi saya mencari ketuatan bagi melawan balik dengan cara yang sihat @ betul tanpa ade pertelingkahan berlaku .. ini kerana pihak lawa akan melawan balik kata-kata saya jika saya membalas . cra yang saya slalu lakukan adalah biarkan pihak lawan melepaskan apa yang tidak puas hati terhadap saya (bukan bererti saya tidak mahu menegakkan keadilan terhadap diri saya) ,jika pihak lawan bosan dengan tingkah laku saya yang tidak ambil kesah pasal percakapan beliau , saya percaye , pihak lawan akan ambil tindakkan dengan cara 'BELAH DARI SITU @ MENMBAHKAN LAGI P'CAKAPAN beliau @ MENYURUH KITE BERSUARA' . kaang - kadang apabila di fikirkan balik , bagus juga ada orang yang tidak puas hati dengan diri saya , kerana , apabila beliau melepaskan dihadapan saya , saya akan mengambil itu sebagai satu pengajaran dan cuba mengubah sikap saya yang tak di sukai oleh beliau @ mungkin orang lain yang tak berani bersuara seperti beliau .. 
< banyak lagi yang saya mahu kongsi kan , tapi cukup sampai di sini sahaja , coretan conteng saya >

-> BAGI SAYA  DIAM MEMANG MEMBAWA BANYAK MAKSUD 

-> LEBIH BAIK BERDIAM DIRI & SABAR daripada MEMBIARKAN API KEMARAHAN MEMBUAK2 DI DADA KITA ..

(mungkin ade yang tidak setuju dengan coretan saya , tinggal kan komen jika sudi , dan saya akan perbetulkan tanggapan saya ini terhadap perkataan DIAM !!)

AKHIR KATA . : . hidup dengan penuh senyuman , bukan di penuh dengan stress   >.<

coretan oleh bila . bella

coretan BELLA berakhir di sini , jumpe lagi U all .